Gravid i vecka 15 ♥

Kroppen: Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.
Från vecka 15 kan du göra ett fostervattensprov.

Fostret: Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone-apparat. Fostrets hud är tunt och täcks av ett tunt skikt hår som kallas lanugo-hår.

Update

Vad händer i stugan?
Jag gick in i vecka 14 idag. Jisses, veckorna rusar iväg. ♥ ☺ För ett litet tag sen så kändes det som om tiden gick med snigelfart, men inte nu längre!

Snart helg igen. Sen är det bara en endaste arbetsvecka kvar. Wihoo! Sen börjar skolan minsann. :O)

Jag ska nog hoppa in i duschen nu och sen krypa ner i soffan.


Gravid i vecka 14 ♥

Kroppen: Hormonförändringar kan visa sig genom att huden på mamman blir mörkare på vissa ställen, kvinnor kan få en vertikal mörk rand från naveln och neråt samt mörkare bröstvårtor. Randen brukar försvinna efter förlossningen, men man ska vara försiktig med att sola för mycket under graviditeten eftersom man även kan få andra pigmentfläckar som kanske inte går bort. Du kan bli snabbare andfådd eftersom blodvolymen i kroppen börjar öka.
De flesta börjar få en liten mage. Om du tidigare fött barn blir magen oftast större mycket tidigare.

Fostret: Öronen är placerade där de ska vara och har fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin. Fostret befinner sig nu i en snabb fas av tillväxt. Benen är längre än armarna och det finns gott om fostervatten som fostret simmar runt i.


Gravid i vecka 13 ♥

Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

Tänker tillbaka

Jag sitter och tänker tillbaka på förra året vid den här tiden, hur jag kände då. Hur dåligt jag mådde, att "ingenting" ville funka. Jag gick och funderade på varför plusset aldrig dök upp, trots att vi bara försökt några få månader. Sen kom hösten och till och med vintern. I februari kom det efterlängtade plusset och sedan missfallet efter det. Jag minns hur det kändes som att jag levde i en mardröm som man inte kunde vakna upp ur. Jag minns hur jag satt i soffan hemma och slets mellan hopp och förtvivlan. Jag blödde lite, sen avstannde det i ett halvt dygn, för att sedan fortsätta igen. Jag minns att jag knappt ville röra mig eller gå på toaletten. Jag minns när jag vaknade på nätterna i panik. Vid den tidpunkten visste jag ju inte säkert om det var ett missfall eller inte. Jag började blöda på fredagen och på måndagen satte det fart ordentligt. Det var också då graviditets testet knappt visade plus längre. Det var då jag visste att mardrömmen blivit verklighet. Jag minns hur uppriven jag var inombords, hur ont allting gjorde. Tack och lov så hade jag mina två underbaringar hos mig då, W och O. W visste ju såklart ingenting, men att få vara nära sitt barn i en stund som den var obeskrivlig. Han lindrade min smärta mer än vad han någonsin kommer att förstå. O han peppade och tröstade, pratade och kramade.

Nu så här i efterhand så gör det inte ont längre. Det var en graviditet som inte var livsduglig. Jag tror inte att min kropp var riktig redo för det då. Hjärtat hos embryot hade inte ens hunnit börja slå och det är en "lättnad" för mig att tänka på det. Det var inget litet liv, utan bara en cell "klump".

Nu sitter jag här, återigen gravid. Jag har passerat in i vecka 12 och jag har fått se vårt lilla mirakel på monitorn hos mödravården. Där låg jag, med ögonen alldeles fyllda med tårar och såg Grynet rulla runt och sprattla medans det lilla hjärtat pickade på så fint. ♥ Nu är det verklighet för oss. Äntligen, efter en lång och stundtals väldigt jobbig resa, så har vi lyckats. Det bor och växer ett litet mirakel i min mage! ♥ Varje morgon innan jag går upp så klappar jag den lilla kulan som har börjats synas på min mage. Då förstår jag att det är sant. Det är på riktigt. Jag har blivit välsignad med gåvan att få bli mamma igen. Mamma åt ett litet syskon till storebror W.

Jag skulle inte byta bort mitt liv för någonting i världen! ♥
Jag älskar att leva!


Gravid i vecka 12

Kroppen: Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.
Nu har du säkert haft ditt inskrivningssamtal med din barnmorska. Om inte så är det hög tid nu.

Fostret: Fostret är cirka sex centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

Hm

Tröttheten och illamåendet börjar avta. Skönt!
Nyheten att det finns en bebis i min mage har börjat sprida sig sakteligen, men det är inte helt officiellt ännu.

Jag är på dåligt humör. Min sambo kom hem förut och mullrade, som åskan it-self, och var skitförbannad efter att bilen krånglat när han försökt laga den inför besiktningen. Jag blev så ledsen, så sårad, för jag hade verkligen längtat efter att han skulle komma hem. Han morrade bara fram ett "hej" sen blev jag skogstokig på honom. Jag vet att jag är lättretlig nu när hormonerna svallar, men samtidigt så får han faktiskt inte beté sig hur som helst! Det hela slutade med gräl och nu är han iväg till stan för att köpa en bildel. Jag tänkte faktiskt ta kvällen nu. Duscha sen lägga mig. Jag är ändå på så dåligt humör, så det blir inget bra av denna kvällen.

God natt!


Jag tävlar.

Jag tävlar hos Sara - kidzmode om ett presentkort hos cb kids att shoppa för.

Missa inte det, och var med du också.

Ni hittar alla tävlingar Sara har på första sidan i bloggen.


Jag tävlar.



Jag tävlas hos kidzmode om ett presentkort på 500kr att handla för hos Kalaslagret, tävla HÄR du med.


Tävling.


Jag tävlar hos kidzmode om ett presentkort på 500kr att handla leksaker hos Bamba för.
Täla HÄR du med.


RSS 2.0